dilluns, 16 de febrer de 2015

Bologna

Aquesta entrada, a més d'estar a la categoria de "Viatjes i turisme", inaugura una nova categoria: "Art". Crec que ja és hora que en aquest espai hi hagi una part del que ara mateix m'ocupa la major part del temps: estudio el grau d'Història de l'Art. Així doncs, crec que és moment que, en el blog, hi hagi un espai on anar posant les diverses exposicions, obres destacades, seminaris, viatjes i escapades que faig en relació amb l'art. 

La primera entrada d'aquesta nova categoria és el viatje a Bologna i Ravenna que vaig fer la primera setmana de Febrer. És un viatje que esperava amb molta il·lusió i que ha sigut molt especial per a mi. L'he repartit en dues entrades per tal que el post no sigui tan llarg. En aquesta entrada us ensenyaré els detalls més bonics de Bologna i a la següent (que espero publicar la setmana que vé) hi haurà l'experiència a Ravenna.


Dia 1
Alguns estudiants d'Història de l'Art vam sortir amb un vol que ens va sortir molt bé de preu des de l'aeroport de Barcelona-El Prat cap a Bologna al migdia. Per aquest motiu, ja a primera hora de la tarda i després d'haver dinat el primer tros de pizza, vam poder anar a visitar el complex de Santo Stefano. Aquest conjunt és una reproducció a Bologna del Sant Sepulcre de Jerusalem, per aquest motiu, és una successió de set edificis cadascun d'ells amb una funció determinada dins un mateix conjunt arquitectònic.Aquest complex està dedicat a Sant Vital i Sant Agrícola. 
Per sopar vam fer-ho Eataly, molt recomenable i bé de preu. Havent sopat vam descobrir Bologna de nit al Nu Lounge Bar situat al cor de la ciutat. 
Vistes d'ocell
Descobrint Bologna 
Santo Stefano
Eataly
Nu Lounge Bar

Dia 2
Ja instal·lats i preparats per fer front al fred i desafiar les previsions de neu, ben aviat vam anar cap al Museo Civice Medievale. Llavors, ja mentre començava a nevar, vam anar cap a la Basílica de San Domenico, una de les esglésies més riques pel que fa a l'art a la ciutat de Bologna. Aquesta va ser creada per l'ordre Domenicana. Una de les estàtues fetes per Miquel Àngel dota encara amb més prestigi aquesta basílica. Després d'haver pogut apreciar la bellesa del cor i les seves peces de marqueteria, i dirigir-nos cap a l'exterior, al passar pel claustre, veure-ho tot nevat, va fer que fos una sensació molt bonica. I és que el que vèiem, era més pròpi d'una postal...
Després de dinar al Bar Osteria Sottosopra i acabar la visita a San Domenico, vam dirigir-nos a una de les edificacions que més ens havia cridat l'atenció: La Basílica de San Petronio. Feia molta fred i Piazza Maggiore començava a quedar de color blanc però la bellesa de poder veure tot aixó d'aquesta manera no podia comparar-se amb res (inclós per un moment vam oblidar que teniem els peus congelats!!). Aquesta basílica dedicada al patró de la ciutat té quasi més importància que la mateixa catedral (fins hi tot hi ha qui creu que aquesta és la catedral). La façana d'aquesta basílica està incompleta degut a unes disputes que va haver-hi durant la seva construcció en marbre. L'interior es divideix en tres naus suportades per deu pilars i diferents capelles: San Abbodonio, San Petronio (que conté les relíquies del cos del sant patró), San Ivo, Rei Magi (que conserva els ornaments originals), San Sebastian, San Vicenzo Ferrer, San Giacomo, San Rocco, San Michael, Santa Rosalia, San Bernardo, la capella principal, la capella de les relíquies, San Pietro Martir, San Antonio de Padova, Capella Santissima, Immacolata, San Girolamo, San Lorenzo, Capella creuada, San Ambrosio, Santa Brigida i Madonna della Pace. 
Museo Civico Medievale 


Exterior de San Domenico 
San Domenico 

Interior de San Petronio
San Petronio 


Dia 3
Només de llevar-me i mirar per la finestra em vaig enamorar encara més de la ciutat: durant tota la nit havia estat nevant i tot estava preciós. La bellesa va durar fins que van dir-nos que no estaven acostumats a aquest temps i que les autopistes estaven tallades pels autobusos, això volia dir que ens quedavem sense transport per anar cap a Ravenna almenys fins al cap d'unes hores. Per aquest motiu, vam decidir fer una de les passejades més congelades i alhora boniques del viatje. També vam arribar fins a la catedral de San Pietro. Dos elements destacats d'aquesta basílica són els lleons de la part de l'entrada a la basílica fets amb marbre de Verona que sostenen fonts d'aigua beneïda. Aquesta basílica està formada per diferents capelles. Il Copianto, davant l'altar de la qual hi ha el conjunt escultòric del Lament sobre Crist Mort amb estàtues de terracota. La capella de Santa Anna, que conté una relíquia d'una part del crani d'aquesta santa. La capella de Sant Apol·linar, a l'altar de la qual hi ha la Verge de la Tendresa. La capella de Sant Rocco amb un retaule de la Sagrada Familia amb el sant i l'apòstol Santiago. La capella de Sant Carles amb diferents representacions. L'altar major amb una imponent cúpula. La capella de Sant Ambrosi, la de les Relíquies, la del Santíssim i la del Sagrat Cor. Finalment també hi ha un baptisteri. 
Finalment, amb unes hores de retràs vam trobar una alternativa al viatje amb autobús i vam poder anar fins a Ravenna. 
Vistes des de la finestra. 7:00h
Detall interior de San Pietro

Nevada i freda. Bologna 
Bologna, per tant, és una ciutat tranquil·la i amb encant. Freda i humida els dies que jo vaig ser-hi però va ser una manera molt bonica d'ensenyar-me els seus encants. Pels amants de l'art, la tranquil·litat, les compres, els racons amb encant, els bars musicals, els sopars íntims, les llargues converses i la bellesa en estat pur, aquí trobareu el vostre lloc.  

"Bologna is the best city in Italy for food 
and has the least number of tourists. 
With its medieval beauty it has it all"
Mario Batali

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada