dilluns, 16 de març de 2015

Ravenna

Aquesta doncs és la segona part del meu viatge de principis de Febrer a Bologna i Ravenna. Després de passar molt fred i enamorar-nos de Bologna vam anar cap a Ravenna. 

Dia 3
Deixant enrrere la nevada i freda Bologna, al vespre vam arribar a Ravenna. Al ser tard no vam poder visitar massa coses però aquest dia va ser molt bonic. Vam tenir estona per pensar, parlar i conèixer-nos millor. Fins i tot, de començar a pensar en una tornada a Bologna!! Viatjar diuen que és allò en què gastem però que ens fa més rics, realment en aquest viatge m'he adonat que això és ben cert.

A través de la Sibèria Italiana vam arribar a Ravenna

Sopars improvisats, companyia excel·lent

Dia 4
És possible veure en un dia tot el que tens previst i tot el que t'ha quedat pendent del dia anterior? Sí!! Ben aviat al matí vam anar a visitar el Battisterio Arriano. Al segle V, l'imperi bizantí, amb Teodoric al capdavant, va passar de ser ortodox convertir-se a l'arrianisme, per aquest motiu va produir-se una dualitat en moltes construccions religoses de Ravenna. És el cas dels baptisteris, en què trobem el baptisteri arria i l'ortodox. El Battisterio Arriano és una contstrucció de planta octogonal que no ens crida l'atenció pel seu exterior sinó pel seu meravellós interior: a la part superior hi ha una representació en mosaic dels 12 apòstols que envolten el nucli central. Aquesta mateixa composició podem observar-la al Battisterio Neoniano.


Battisterio arriano
Battisterio neoniano
A continuació vam visitar un dels llocs més emblemàtics de Ravenna i, en general, de l'art bizantí: San Vitale. Normalment al entrar als diferents monuments es sentia un "oh" generalitzat però al entrar a San Vitale va fer-se un silenci absolut. Diuen que a vegades un silenci val més que mil paraules i, en aquest cas era així, durant uns minuts vam anar recorrent l'espai de planta central amb la pell de gallina i captivats per tanta bellesa. Aquesta església, iniciada l'any 525 sota el patrocini del Bisbe Ecclesius s'ha convertit en una de les majors mostres del poder bizantí a Ravenna perquè s'utilitzen els materials més rics en un espai innovador i ple de jocs de llums. La part més rellevant és l'avant-absis i l'absis en què trobem mosaics amb els emperadors del moment: Justinià i Teodora i diferents representacions de Crist que ens condueixen cap a l'altar, l'espai central de la litúrgia.
San Vitale 
La màgica llum de San Vitale 
Just al costat de San Vitale, vam visitar el mausoleu de Galla Placidia. Aquest és un dels edificis més antics de Ravenna, Es tracta d'un mausoleu de planta central decorat íntegrament de mosaics molt rics. La zona central, més alta, té més de 400 estrelles i és una anticipació a la terra del que hi ha al cel. Per acabar, abans d'anar a dinar vam visitar la Cathedra de Maximiliano i vam identificar els diferents iconogràfics que hi ha. 
Galla Placídia

Després de dinar vam visitar Sant Apol·linar Nou, aquesta edificació construïda entre 493 i 526 estava situada just davant el nostre hotel. Inicialment estava dedicada a Sant Martí però el tresor de Sant Apol·linar in Classe perillava per la presència de pirates i va transportar-se a l'església de Sant Martí, que des d'aleshores va anomenar-se amb el nom amb què la coneixem avui. Els principals elements iconogràfics són dos, els mosaics situats a cadascun dels murs que separen la nau central de les naus laterals. Al costat nord, hi ha la processó de les Santes. Aquest conjunt surt de les muralles d'un complex arquitectònic igual al de Classe i es dirigeix cap a la Verge entronitzada amb el seu fill a la falda i dos àngels a cada costat. Entre la processó i la Verge hi ha els tres mags. Al costat sud, hi ha la processó dels Sants. Aquest conjunt surt del que seria el palau de Teodoric. Aquest conjunt arquitectònic va ser censurat degut a la gran supèrbia que denotava i, per tant, avui intuïm les restes de mans i peus en algunes columnes però no podem veure els rostres dels personatges que hi havia a les estances del palau. A la part final d'aquesta processó hi ha la representació de Crist ja adult també flanquejat per dos àngels a cada costat. 
Sant Apol·linar Nou 
Ja mentre es feia fosc, vam aprofitar per fer la darrera visita a Ravenna i començar a veure que aquests dies tan fantàstics estaven apunt d'acabar. El Mausoleu de Teodoric està situat a les afores de la ciutat. És de planta central i té dues alçades i la peça de la coberta està feta d'una sola peça que pesa més de 300 tones.
Per acabar un dia llarg però molt interessant, un sopar conjunt i una llarga nit de cerveses i converses. 
Mausoleo de Teodorico

Dia 5
Ben d'hora, amb les maletes ja carregades vam anar cap a fer la darrera visita: Sant Apol·linar in Classe situat a la ciutat portuària de Ravenna. La principal mostra iconogràfica d'aquesta església la trobem a l'absis, que destaca per la seva gamma cromàtica. En aquest podem observar Sant Apol·linar al centre de la composició envoltat pels diferents apòstols i la mà de Déu entre altres. També hi ha representacions del Sacrifici d'Abel. 

Sant Apol·linar in Classe
Després d'aquesta visita ja vam tornar cap a l'aeroport de Bologna i cap a Barcelona. Les últimes vistes que ens va deixar el viatge van estar a l'altura perquè poguéssim dir un últim "que bonic" i entre núvols ja tinguéssim ganes de tornar. 
Fins aviat!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada