divendres, 11 de setembre de 2015

Els 10 imprescindibles: Berlin

Us porto una nova entrada d' "Els 10 imprescindibles". Aquesta vegada us parlaré sobre Berlin. Berlin és una ciutat molt especial per a mi. Aquesta és la tercera vegada que he passejat pels seus carrers i cada vegada he descobert coses noves però amb la mateixa màgia que tenia al principi. Per aquest motiu he decidit ensenyar-vos, en un seguit d'entrades, diferents racons i fer-vos diferents recomanacions d'aquesta preciosa ciutat.
Brandenburger Tor
La porta de Brandenburg és per excel·lència el monument més emblemàtic de Berlin. Apareix a totes les guies, les agències de viatges, les pàgines web, també als vagons de la S-Bahn i la U-Bahn. És el lloc que cada dia fotografien centenars de turistes. Està situada al barri de Mitte. Va construir-se durant el regnat de Friedrich Wilhem II com a porta d'entrada a la regió de Brandenburg. El 30 de Gener de 1933 el grup nacionalsocialista va fer-se amb el poder a la Brandenburger Tor. Durant la Segona Guerra Mundial aquesta porta també va tenir molta importància i va resultar molt malmesa. El 8 de Maig de 1945, amb el final de la guerra, Alemanya va ser derrotada i dividida en les ciutats de la Bundesrepublic Deutschland (BDR) i les de la Deutsche Demokratische Republik (DDR). La ciutat de Berlin també va quedar dividia. L'est de Berlin era capital de la DDR i la capital de la BDR era Bonn. El 13 d'Agost de 1961, va construir-se un mur per dividir l'Oest-Berlin i l'Est-Berlin que passava just per davant la Brandenburger Tor. Finalment, la nit del 9 de novembre de 1989, després de 25 anys 2 mesos i 27 dies es va produir la caiguda del mur que acabava amb anys de famílies, transports, infraestructures i línies de telèfons dividies. Començava així un camí cap a la unificació de les dues Alemanyes i un camí cap a la llibertat. 
Actualment, la porta de Brandenburg és un símbol d'Alemanya, és el punt de trobada per celebrar els èxits de la selecció alemanya, l'any nou i molts festivals. Reichstag
El Reichstag és el nom que rep el parlament alemany. Per la seva construcció va convocar-se un concurs l'any 1882 que va obtenir més de 180 participacions. No obstant, el disseny escollit va ser el de Paul Wallot. La construcció de l'edifici va iniciar-se l'any 1884 i va acabar deu anys més tard. Un dels punts especialment conflictius era la cúpula fins que Hermann Zimmermann va trobar la solució: va reduir-ne l'altura i va substituir la pedra per una estructura de vidre i acer molt més lleugera.
El 27 de Febrer de 1933 es va originar un incendi, del qual encara avui no se'n coneixen les causes, que va destruir part de l'edifici i la cúpula. Durant la Segona Guerra Mundial l'edifici va quedar totalment devastat i entre 1961-1971 es va reconstruir seguint les ordres de l'arquitecte Paul Baumgarten.  Després de la caiguda del mur l'any 1989 i la reunificació d'Alemanya, va decidir-se que aquest edifici havia de tornar a ser la seu del parlament alemany. L'arquitecte Norman Foster va construir la cúpula que avui coneixem convertint així aquest edifici històric en un edifici modern i funcional.

Una anècdota curiosa relacionada amb el Reichstag és el projecte de l'artista Christo i la seva esposa Jeanne-Claude anomenat Wrapped Reichstag. Del 24 de Juny fins el 7 de Juliol de 1995, l'edifici va estar cobert d'una tela platejada i lligada per resistents cordes. Aquest fet va causar un impacte de públic que venia de tot el món per veure aquesta imatge única.

Wrapped Reichstag, Berlin, 1971-95
Imatge extreta de: http://christojeanneclaude.net/projects/wrapped-reichstag#.Ve7GoPntmko
Christo and Jeanne-Claude 

Wrapped Reichstag, Berlin, 1971-95 
Photo: Wolfgang Volz 
© 1995 Christo
Checkpoint Charlie 
Aquest és el pas fronterer més famós del Mur de Berlín. Està situat al carrer de Friedrichstraße i separava la zona dels Estats Units de la zona soviètica, tal com indicava el cartell: "you are now leaving the american sector" en anglès, rus, francès i alemany. Significava per tant la divisió entre l'oest i l'est, el capitalisme i el comunisme... Després de la caiguda del mur, l'any 1990 aquest punt de control va desaparèixer fins que l'any 2000 es va reconstruïr la caseta de control i avui és un dels principals eixos turístics de la ciutat. Al costat d'aquest punt hi ha el museu (Haus am Checkpoint Charlie)

Monument dels Jueus
Situat just al costat de la Brandenburger Tor, per on passava el mur, hi ha el memorial de les víctimes jueves de l'Holocaust. Aquest memorial va ser dissenyat per l'enginyer Bruno Happold i l'arquitecte Peter Eisenman. Es tracta d'un espai de 19.000 metres quadrats amb diferents ondulacions amb què hi ha 2711 lloses de formigó de diferents mides. Es tracta d'un memorial fet per impressionar perquè crea una atmosfera de incomoditat i confusió juntament amb una sensació de claustrofòbia i el desig de voler escapar.

East Side Gallery
La East Side Gallery és una galeria d'art a l'aire lliure situada al costat de l'Spree davant l'Oberbaumbrücke que en el seu moment separava l'Est i l'Oest de Berlin i que, actualment, separa el barri de Kreuzberg i el de Fredrischshain. Aquesta galeria consta de 103 murals, que evoquen principalment la llibertat, pintats per artistes de tot el món sobre un fragment de mur.
Us deixo un enllaç en què podeu veure tota la galeria:La zona en què està situat el Sony Center, Potsdamer Platz, va ser una de les zones més destruïdes durant la Segona Guerra Mundial, de fet, l'any 1961, amb el mur de Berlín van acabar-se de destruir els edificis que quedaven. Amb la caiguda del mur, va quedar un enorme espai buit al centre de la ciutat. L'any 2000 va finalitzar la construcció del Sony Center dissenyat per Helmut Jahn. Actualment Potsdamer Platz és un gran complex turístic format pel Sony Center (actualment un espai d'oficines, restaurants, cinemes, etc.), un centre comercial, algunes torres de control històriques...


Tiergarten
Tiergarten és el parc més gros de Berlin. Tiergarten significa jardí d'animals i rep aquest nom perquè en els seus inicis era una zona de caça. Aquest parc comprèn alguns dels edificis més emblemàtics de la ciutat: la Columna de la Victòria està situada al centre; l'avinguda 17 de Juny travessa verticalment aquest parc; la Brandenburger Tor es troba al final de l'avinguda 17 de Juny i, per tant, al final del Tiergarten; a pocs metres del parc trobem el Reichstag i la principal estació de la ciutat, Hauptbahnhof; el palau de Bellevue, on es reben els principals polítics que visiten la ciutat està al Tiergarten. També podem trobar la Potsadmer Platz, la Berliner Philharmonie i el Zoo prop del parc.Alexanderplatz
Alexanderplatz és una enorme plaça situada al centre de Berlin. Té al seu voltant edificis tant rellevants com la Fernsehturm, la torre de televisió més alta de la Unió Europea, el Park Inn Hotel Berlin, l'edifici més alt de la ciutat des d'on la gent pot llençar-se (una espècie de puenting, però no en sé el nom!!) També hi ha un rellotge mundial que mostra l'hora de tot el món i que està en constant moviment.Hackescher Market und Hackescher Hof 
Aquesta zona potser no és tant coneguda com la resta però és un lloc que cada vegada més turistes visiten. Hachescher Market és un mercat que es fa uns dies determinats de la setmana. Podem trobar-hi artistes que treuen al carrer les seves creacions (barrets, bosses, quadres, joies...) també podem trobar diferents parades de menjar. 
Hachescher Hof és la major agrupació de patis interiors d'Alemanya. És un punt de trobada tant pels berlinesos com els turistes. En aquests patis hi ha diferents oficines, negocis, habitatges i també bars i restaurants.L'illa dels museus de Berlin, situada al riu Spree, és un dels punts més rellevants de la ciutat. Aquesta illa compta amb cinc museus d'importància mundial, per aquest motiu, l'any 1999 la Museuminsel va declarar-se Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. 
El Pergamonmuseum és el més visitat de Berlín. Va ser dissenyat per Alfred Messel i es va inaugurar l'any 1930. En aquest museu podem observar obres d'Egipte, Proxim Orient, Grècia i Roma entre les quals cal destacar l'Altar de Pèrgam i la Porta de Babilònia.
El Bode Museum va ser dissenyat per Ernst Eberhard von Ihne i va construir-se entre 1898 i 1904. Actualment podem veure-hi una enorme col·lecció d'escultures i joies, la majoria d'art bizantí. 
El Neues Museum va ser dissenyat per Friedrich Augsut Stüler entre 1843 i 1859. No obstant això, després del a Segona Guerra Mundial va haver de ser restaurat, com la majoria de museus de l'illa, en aquest cas per David Chipperfield Architects. Actualment podem veure obres egípcies, prehistòriques i de l'antiguitat clàssica.  
L'Alte Nationalgalerie és un museu construït també per Fredrich August Stüler entre 1867-1876. S'alça de l'illa dels museus com un temple grec i és que Stüler va inspirar-se amb l'acròpolis d'Atenes per construir-lo. Actualment podem veure-hi obres del Classicisme, el Romanticisme, l'Impressionisme i dels primers contemporanis. També hi ha una exposició d'Impressionisme i Expressionisme oberta fins el 20 de setembre molt recomanable.

Finalment hi ha l'Altes Museum, construït entre 1823 i 1830 per l'arquitecte Karl Fredrich Schinkel. És una mostra d'arquitectura neo-clàssica en què avui podem veure la col·lecció d'antiguitats clàssiques, entre altres.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada